POSTUL PAŞTELUI, cel mai lung şi importante dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, se va încheia la 5 mai, ziua când se va sărbători, anul acesta, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
POSTUL de 40 de zile al PAŞTELUI a început luni şi este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte, în 25 martie, de Buna Vestire şi în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.
POSTUL PAŞTELUI este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, faţă de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte. De asemenea, în Postul Paştelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morţilor.
Mai jos regăsiţi trei REŢETE simple DE POST.
REŢETĂ DE POST 1 - Ciorbă de lobodă şi ştevie
Ciorba de lobodă şi ştevie este o REŢETĂ DE POST care nu necesită mult timp pentru a fi preparată. Nutriţioniştii spun că această REŢETĂ DE POST reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamine.
INGREDIENTE pentru REŢETA DE POST:
● 2 morcovi,
● o jumătate de ţelină,
● un ardei gras,
● o legătură de ceapă verde,
● 2 cartofi,
● 3 linguri cu orez,
● 4 legături de lobodă,
● 3 legături de ştevie,
● 1 litru de borş,
● o cutie de 400 de grame de roşii în bulion,
● o legătură de leuştean verde.
MOD DE PREPARARE a REŢETEI DE POST:
Într-o oală mare se pun la fiert 4 litri de apă. Se adaugă legumele curăţate în prealabil şi după ce sunt tăiate cubuleţe. Mai apoi, ştevia şi loboda se spală bine, se curaţă - la ştevie trebuie îndepărtată nervura groasă din mijloc, apoi se opăresc cu apă fierbinte. Se lasă puţin în apă să se înmoaie, apoi se scurg şi se toacă mărunt.
Cand legumele pentru această REŢETĂ DE POST sunt aproape fierte, se pune orezul spălat şi se m