•Angajatii restaurantului au declarat inspectorilor de specialitate ca este carne de vita, dar analizele de laborator au infirmat acest lucru •Castigurile patronilor care comercializeaza carne de cal sunt fabuloase •Daca un kilogram de carne de cal se vinde cu 40-50.000 de lei, o friptura costa cel putin dublu
La restaurantul "Barbarosa", inspectorii sanitar veterinari au confiscat 8,5 kg carne de cal, fara ca aceasta sa aiba un buletin de analiza. Initial, una dintre angajatele unitatii, Ana Ciolpan, a declarat inspectorilor ca este carne de vita, dar analizele de laborator pentru determinare de specie au demonstrat ca este carne de cabalina. "La restaurantul respectiv am gasit 8,5 kg de carne de cal, muschi fara os. Cabalinele se sacrifica clandestin, fara un control sanitar veterinar, astfel punandu-se in pericol sanatatea populatiei. Un kilogram de carne de cal se vinde cu 40-50.000 de lei, iar agentii economici scot castiguri fabuloase. Va dati seama ca dintr-un kilogram de carne de cal se obtin cateva portii de friptura pe care patronii societatii o vand la un pret destul de piperat. Atat anul trecut, cat si anul acesta, noi nu am eliberat nici un certificat de sanatate pentru sacrificarea cailor. Detin informatii ca si alte restaurante din Iasi folosesc carne de cal fara a avea un buletin de analiza si un act prin care sa demonstreze provenienta carnii", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare.
Conform normelor in vigoare, sacrificarea cabalinelor se face numai sub control sanitar veterinar. Carnea de cal gasita la restaurantul amintit nu era insotita de certificat sanitar veterinar care sa ateste provenienta acesteia si starea de sanatate a animalului. Astfel, patronul restaurantului, cu buna stiinta, a pus in pericol sanatatea populatiei, calul fiind un animal care poate transmite boli grave omului.