Vă dezvăluim, prin intermediul unor producători cu tradiţie, câteva din tainele fabricării cârnaţilor de Pleşcoi şi covrigilor de Buzău.
Mulţi români au auzit de cârnaţii de Pleşcoi şi de covrigii de Buzău - aceste branduri de căpătâi ale judeţului din nordul Munteniei - însă puţini ştiu poveştile care se ascund în spatele apreciatelor produse. Chiar dacă la o primă vedere pare că modul de preparare al acestora este facil, există câteva secrete pe care producătorii le-au dezvăluit pentru cititorii noştri.
Buzoienii prezenţi la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi au petrecut toată ziua. Cârnatul de 105 metri, mâncat în câteva minute
Istoria cârnaţilor
Cârnaţii de Buzău fac furori încă din secolul XIII, când erau vânduţi la Târgul Drăgăicii. Acest târg se desfăşura timp de două săptămâni în zona actualului oraş Buzău şi reprezenta o ocazie pentru schimbul de produse între locuitorii din zonele de deal şi munte. De altfel, în jurul acestui nod comercial temporar s-a şi format oraşul Buzău.
Localizarea cârnaţilor în zona Pleşcoi este însă de dată mai recentă. După războaiele ruso- turce din sec. XVIII, mulţi bulgari şi sârbi au trecut Dunărea şi s-au aşezat în zona Buzăului, unde au început să cultive legume, printre care şi ardeiul iute.
O parte din sârbi s-au aşezat în zona Berca - Pleşcoi şi au preferat să condimenteze cu ardei iute cârnaţii locali, precum şi babicul (un tip de salam uscat). Începând cu sec. XIX, aceste produse s-au preparat mai ales în satul Pleşcoi, care a devenit „patria" acestui gen de cârnaţi uscaţi şi foarte condimentaţi.
Metoda preparării cârnaţilor de Pleşcoi a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar secretul acestora este ştiut doar pe acele meleaguri. Unul dintre cei care a moştenit reţeta celebrilor cârnaţi de la părinţi este şi Gheorghe Niţă, care împreună cu soţia sa, Petruţa, şi-a