Să iasă banu'! Asta este tot ce îi interesează pe unii comercianţi. Aduc fructe şi legume care conţin metale grele şi pesticide, fără să se gândească la sănătatea noastră.
120 de tone de grepfrut cu chimicale cancerigene au fost depistate înainte de a fi puse în vânzare. Şase tiruri au sosit în ţara noastră, încărcate cu grapefruit din Turcia. Regula este ca, până să fie puse în vânzare, să se facă analiza transporturilor. Laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Bucureşti a găsit pesticide extrem de periculoase, în aceste fructe. Substanţa se numeşte „Imazalil", un pesticid cancerigen, folosită la combaterea ciupercilor de pe plante.
Toate fructele au fost distruse, înainte ca acestea să ajungă în magazine, ne-a informat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cum ajung aceste produse toxice şi periculoase în ţara noastră?
Vama Giurgiu este un punct de triere a mărfurilor care intră în ţară
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, spune că sunt mari semne de întrebare cum au putut să iasă aceste transporturi din Turcia. „În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi Ministerului Agriculturii vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români şi europeni", a spus demnitarul. Pe aceeaşi filieră, au ajuns în ţara noastră legume şi fructe pe care le cumpărăm inocenţi din magazine.
În 2011, au fost găsite pesticide, nitraţi şi metale grele, în cele mai consumate fructe şi legume, din import, printre care: portocale, mandarine, lămâi, piersici, struguri, banane, grepfrut, kiwi, ananas, mango, morcovi, ardei, conopidă, dovlecei, salată, ceapă, usturoi, varză, vinete, roşii, broccoli. Toate au fost distruse, dar, iată, că im