Dischinezia biliară hipotonă este o afecţiune larg răspândită, iar factorii de risc sunt prediapoziţia genetică ( existenţa bolii în familie), afecţiunile hepatice, alimentaţia nesănătoasă, bolile gastrointestinale şi suprasolicitările. În limbaj medical, o bilă leneşă se numeşte dichinezie biliară hipotonă.
Acest tip de dischinezie apare în special la persoanele sedentare şi la cele care îşi desfăşoară activitatea mai mult la birou.
Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a acestei categorii de bolnavi, iată ce „leacuri" ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie:
Anghinarea „hărniceşte"bila
Anghinarea ajută la buna funcţionare a bilei şi a ficatului. Preparatul principal este infuzia obţinută dintr-o lingură de frunze şi din 500 ml de apă clocotită, care se bea pe cursul unei zile. Prima cană se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul stă culcat pe partea dreaptă, cel puţin 30 de minute. A doua cană se bea în două reprize, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Tratamentul cu anghinare se face progresiv şi începe cu doze mici.
După 20 de zile urmează o pauză de o lună, după care terapia se poate repeta. Anghinarea se foloseşte şi în gastronomie, în diferite preparate, dar se poate consuma şi crudă, sub formă de salată, în amestec cu alte legume, precum morcovi, sfeclă sau salată verde.
Păpădia normalizează nivelul colesterolului
Frunzele plantei se folosesc sub formă de infuzie: două linguriţe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, după micul dejun şi după masa de prânz. De asemenea, se foloseşte şi un decoct concentrat, care poate fi preparat din două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă. Se administrează câte două linguri din patru în patru ore. Efectele benefice ale plantei asupra organismului sunt numeroase : stimulează secreţiile bilei