de CRISTINA ANDREEA CATANA RETETE CU ADRESA Bolile de sezon, gripa si raceala, sunt in toi. Cea mai buna solutie pentru tratarea lor este administrarea vitaminei C in cantitati mai mari. Tabletele de la farmacii ne pot ajuta, dar o cura cu citrice este cea mai indicata. Noi va recomandam lamaia, care, desi este un pic mai greu de consumat din cauza gustului, are cea mai mare cantitate de vitamina C. Lamaia are efect bactericid, antiseptic, stimuleaza leucopoeza, este tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, scade aciditatea gastrica, antiscleros, antiscorbutic, hipotensiv, tonic nervos, depurativ, antianemic, hemostatic, carminativ, remineralizant.
Semintele au actiune antihelmintica (ajuta la combaterea viermilor intestinali). Este indicata in infectii, stari febrile, boli infectioase, ascita, astenie, reumatism, scorbut, ulcer gastro-duodenal, dispepsii, ateroscleroza, varice, flebite. In uz extern, are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa. Lamaia se mai foloseste si pentru intretinerea pielii mainilor, redandu-le culoarea si supletea. Ea previne formarea ridurilor in cazurile tenurilor grase. Se mai foloseste amestecul de suc de lamaie, glicerina si apa de colonie, in parti egale, sub forma de masca. Sucul de lamaie este activ in unele afectiuni ale gurii, cum sunt aftele, stomatitele si glositele.
PASTRAV CU PIPER VERDE SI LAMAIE
Ingrediente: 4 pastravi a cate 250 gr fiecare, o lamaie mare, 3 linguri capere in otet, o lingura cu otet, doua linguri cu piper verde, 75 gr unt, sare, piper negru si alb.
Preparare: Striviti piperul verde. Topiti 50 gr de unt in tava pe care o veti introduce la cuptor, adaugati otetul, piperul verde pisat, piperul negru, piperul alb si sarea. Omogenizati bine amestecul si tavaliti pastravii prin el. Introduceti tava la cuptor 15 minute, dupa care scoateti tava si adaugati sucul de lamaie