Absintul, celebra băutură consumată de marii artişti şi scriitori francezi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va fi legalizat în Franţa după ce a fost interzis în 1915 datorită efectului său halucinogen, informează BBC.
Dacă în restul Uniunii Europene băutura a fost legalizată în 1988, sub condiţia să respecte o anumită concentraţie de tujon - între 10 şi 35 mg/kg -, în Franţa absintul a avut aproape 100 de ani de aşteptat. De altfel, Franţa a şi fost ţara în care absinutul şi-a câştigat celebritatea datorită personalităţilor artistice care au consumat-o, precum Eduard Manet, Edgar Degas, Henri de Toulouse Lautrec sau Paul Verlaine. "Am uitat că, pentru jumătate de secol, absintul a fost băutura naţională a Franţei şi nu vinul. Am ajuns ultimii care o autorizează, nu numai că este ironic, e o nebunie! Am uitat aproape totul despre absint, trebuie să învăţăm din nou de la străini, ceea ce este trist", a declarat un consumator de absint, Clement Arnoux, citat de BBC.
Cunoscut şi sub denumirea de "zâna verde" datorită culorii, absintul este preparat din uleiuri eterice de pelin şi anason şi are un gust amar. Băutura poate avea o concentraţie alcoolică de 90%, însă efectul său halucinogen este cauzat de concentraţia de tujon, care în secolul al XIX-lea putea ajunge la 70 mg/kg. Astăzi, în majoritatea ţărilor occidentale, concentraţia de tujon nu are voie să depăşească 35 mg/kg. De-a lungul anilor, în Franţa, din cauza unui decret, băutura a putut fi vândută sub o altă denumire. Absintul a fost distilat pentru prima dată în regiunea elveţiană Val-de-Travers, iar un judecător a aprobat o cerere de drepturi exclusive asupra producţiei de absint pentru elveţieni.
Absintul, celebra băutură consumată de marii artişti şi scriitori francezi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va fi legalizat în Franţa după ce a fost interzis în 1915 datorită