În Pantheonul indian sunt vreo 33 de milioane de zeităţi, din care cel mai important zeu este Vishnu, Protectorul. Asociat cu Brahma, Creatorul, şi cu Shiva, Distrugătorul, formează una dintre cele mai puternice zeităţi tripartite cunoscute, din toate religiile lumii, Trimurti. În gastronomia indiană nu ştiu dacă sunt chiar 33 de milioane de feluri de mâncare, însă cu siguranţă vorbim de câteva sute de mii, multe dintre ele încă neinventariate într-o carte de bucate. O mulţime de elemente au condus, în timp, la această varietate uluitoare de reţete, de la situarea geografică, la condiţiile piedo-climatice care permit un anumit tip de culturi agricole, de la influenţele religioase la cutumele de castă, de la prezervarea unor reţete străvechi până la transformarea lor în contactul cu alte culturi. Ce am reuşit noi să facem cu această ediţie a Jurnalului de Bucătărie este doar de a fi ridicat un colţ al vălului de mister care înconjoară marea gastronomie a "continentului India".
Ne stă adeseori în fire ca, vorbind despre ceilalţi, să spunem, de fapt, o poveste despre noi. Să ne (re)construim imaginea raportându-ne la ceea ce au recunoscut ca fiind exemplar cei despre care vorbim. Aceeaşi impresie am avut-o vizitând în Corfu Muzeul de Artă Asiatică, parcurgând sălile superbului palat neoclasic al Sfinţilor Mihail şi Gheorghe, în care sunt adăpostite peste 10.000 de obiecte orientale din donaţia iniţiată de diplomatul grec Grigorie Manos, în 1927.
În zona dedicată Indiei, mi-a atras atenţia un text: "Când India a întâlnit Grecia... Cele două ţări s-au întâlnit acum 2.300 de ani, în 326 î.Chr., când Alexandru cel Mare şi-a campat trupele pe malul fluviul Hindus". În anul 280 î. Chr., în nordul Punjabului de azi, el crea Regatul Grec, căruia, între 164-150 î.Chr., Eucratides avea să-i lărgească posesiunile, cucerind Arachosia, Gedrosia, Gandhara, Taxila şi P