• Specialistii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi sustin ca in aceasta perioada creste riscul imbolnavirii in urma consumarii produselor alterate • Pentru a evita astfel de situatii, reprezentantii DSVSA recomanda anumite metode de testare a produselor alimentare pentru a depista gradul de prospetime al acestora
Din cauza temperaturilor ridicate din aceasta perioada, tot mai multi ieseni ajung intoxicati la spital dupa ce au consumat produse alimentare alterate. Sefa de laborator din cadrul DSVSA, Elena Isan, sustine ca orice produs poate fi depistat daca este proaspat, dupa culoare si miros. "Carnea si produsele din carne sunt proaspete daca au o culoare specifica. Astfel, carnea de vita trebuie sa aiba o culoare rosie intensa, cea de porc roz sau rosie, iar cea de pui ar trebui sa fie de culoare alba sau galbuie. Cumparatorii care observa ca aceste produse sunt de culoare maronie sau neagra ar trebui sa renunte la consumul lor", a precizat Elena Isan.
Potrivit reprezentantilor DSVSA, pestele este proaspat daca pastreaza amprenta dupa ce este apasat cu degetul, iar bronhiile trebuie sa fie de culoare roz sau rosie, nu maronie, cum este in cazul pestelui alterat. Un alt indiciu dupa care se poate depista daca pestele este proaspat sau a fost pastrat in conditii corespunzatoare este felul in care se desprind solzii de pe peste. "Daca solzii se desprind greu de pe peste atunci acesta este proaspat, in caz contrar exista pericolul intoxicarii cu acest produs. De asemnea, pestele nu este proaspat cand carnea se desprinde usor de oase sau are pe suprafata depuneri de mucus", a declarat sefa de laborator din cadrul DSVSA.
Pozitia oului intr-un vas cu apa determina gradul de prospetime
Consumatorii pot verifica daca pestele congelat nu este proaspat sau daca a mai fost dezgh