Daca la fotbal portughezii stralucesc din cand in cand, atunci cand vine vorba de bucate reusesc sa uimeasca mereu. Chiar daca este, ca suprafata, o tara mica Portugalia are resursele pentru a-i uimi pe cei mai mari gurmanzi. Caracteristica de baza a bucatariei portugheze este simplitatea ingredientelor. Bazandu-se pe produsele regionale: peste, carne, ulei de masline, rosii si condimente, gastronomia portugheza reuseste sa uimeasca prin modul in care combina toate aceste ingrediente.
CONDIMENTE. Regiunea Estramadura, unde se afla si capitala Lisabona, este renumita pentru preparatele din fructe de mare. In regiunea Algrave se cultiva migdale si smochine, pentru care portughezii sunt recunoscuti in toata Europa. Fiinca pentru foarte multa vreme Portugalia a fost un puternic imperiu colonial, s-a inspirat foarte mult din gastronomia tarilor cucerite. De aici si ingeniozitatea combinatiilor de arome si de ingrediente intalnite pe masa portughezilor. Apoi, varietatea de condimente i se datoreaza lui Vasco da Gama, care a descoperit drumul spre Indii si a adus de acolo mirodeniile, pe care portughezii le adora.
Daca vorbim despre bucataria portugheza, nu trebuie sa uitam nici vinurile, care sunt printre cele mai cunoscute din lume. Acestea completeaza foarte bine bucatele portugheze datorita aromei si gustului exceptionale.
ROSQUINNA DE ABOBORAGogosi de dovleac INGREDIENTE: 500 g dovleac, o lamaie, o portocala, 250 g faina, 3 pahare cu vin rosu, 5 oua, 300 g zahar, sare, ulei. PREPARARE: Dovleacul se taie in felii, se curata de coaja si seminte si se pune la fiert. Se trece prin masina de tocat. Se rade coaja de la portocala si de la lamaie si se amesteca bine cu crema de dovleac. Separat, intr-o cratita, se pune faina si se toarna galbenusurile, piureul de dovleac si vinul, amestecand continuu pana cand se intareste. Se lasa sa se odihneasca o ora. I