CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Aspectul plăcut al desertului Alka este obţinut cu ajutorul unor aditivi alimentari. Aceştia fac prăjitura mai pufoasă, mai gustoasă şi mai nesănătoasă.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Aspectul plăcut al desertului Alka este obţinut cu ajutorul unor aditivi alimentari. Aceştia fac prăjitura mai pufoasă, mai gustoasă şi mai nesănătoasă.
Arată foarte frumos. Aproape că te convinge. Numai că, inainte de a desface ambalajul, trebuie să-l citim cu atenţie. Prăjitura casei cu cacao şi fulgi de ciocolată Alka are o listă impresionantă de ingrediente: "zahăr, făină de grău, apă, praf de ouă, grăsime vegetală, sirop de glucoză, fulgi de ciocolată 4.12% (zahăr, unt de cacao, masă de cacao, lecitină din soia E 322), cacao 2,80%, zahăr brun, amidon din grău, agent de umezire: propilen glicol E 1520, glicerină E 422, agenţi de afănare: difosfat disodic E 339, bicarbonat de sodiu E 500, emulsificator: esteri poligliceridici ai acizilor graşi E 475, sare iodată, acidifiant: acid citric E 330, conservant: acid sorbic E 200, colorant alimentar: caramel E 150, agenţi de ingroşare: celuloză E 460, gume xantan E 415, arome: vanilie şi ciocolată. Conţine: făină de grău, praf de ouă, lecitină din soia. Poate conţine urme de alune şi lapte praf". Pe lăngă această enumerare mai găsim şi informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame de prăjitură:Â valoare energetică 429 kcal/1795 kj, proteine: 5,24 g, glucide 45,1g, lipide: 24,70 g. Â
ANALIZĂ. Eticheta ne arată că prăjitura casei este un produs alimentar din categoria dulciurilor cu un profil dezechilibrat cu un exces de glucide din care majoritatea este reprezentată de zaharoză cu index glicemic foarte ridicat. Acesta este nesănătos şi foarte solicitant atăt pentru pancreasul endocrin (care produce insulina), căt şi pentru cel exocrine (care produce enzime hidrolitice). De