Dacă v-aţi săturat de sarmale, carne de porc, vin fiert şi cozonaci tradiţionali, puteţi folosi ca inspiraţie pentru meniuri noi bucătăria altor culturi. New York Times vă propune o evadare în bucătăria evreiască, una dintre cele mai fascinante din lume, cu ocazia sărbătorii tradiţionale Hanuka.
Bucătari celebri americani se întrec în prepararea mâncărurilor specifice. Printre aceştia se numără Todd Gray, bucătar-şef şi proprietar la Restaurantul Equinox din Washington, situat în apropierea Casei Albe.
Acesta s-a familiarizat cu valorile evreieşti într-un mod inedit - prin intermediul mâncării. Călătoria din copilărie de la Washington la New York alături de tatăl său l-a determinat să aprecieze bucătăria evreiască. Cei doi au mâncat pastramă, carne de vită, peşte umplut şi hering la restaurante precum Katz's, Deli Second Avenue şi Deli Carnegie.
"Acolo au mâncat de toate", a declarat Ellen Kassoff, soţia şi partenera de afaceri a lui Gray. "Cred că bucătarii au o mai mare apreciere pentru cultura evreilor decât multe dintre persoanele căsătorite cu un partener evreu. Din moment facem mâncăruri după reţete evreieşti, tatăl meu nu mai este atât de supărat că nu m-am căsătorit cu un evreu. "
În zilele de sărbătoare, cum ar fi Hanuka, care începe în acest an în noaptea de 11 decembrie, bucătarii care au soţii evreice transformă mâncărurile simple într-un mod propriu, dar, de asemenea, se bucură de tradiţiile culinare pe care le apreciază.
Chiar şi după divorţ, bucătarul austriac Wolfgang Puck, romano-catolic, continuă să organizeze un eveniment caritabil cu ocazia sărbătorii evreieşti Seder la restaurantul său Spago în Los Angeles. El este ajutat de fosta sa soţie, Barbara Lazaroff, care este evreică. "Mâncarea evreiască se aseamănă cu cea pe care o gătea Gray înainte de căsătorie", a spus Puck. "Bunica mea gătea musaca, asemnătoare cu rösti