Originar din Teleorman, Puiu Badea vine des pe la Ploieşti cu murături în saramură. Comenzile le primeşte inclusiv pe internet.
În Teleorman, acolo de unde este Puiu Badea, obiceiul de a pune murăturile pentru iarnă este o sarcină exclusivă a bărbaţilor. A învăţat şi el secretele de la bunici şi de la tată şi încă de foarte tânăr a participat la ritualurile de transformare a legumelor şi fructelor şi murături delicioase.
16 ani a fost funcţionar public, dar a fost dezamăgit de sistem şi l-a părăsit fără regrete. În urmă cu doi ani, bărbatul a decis să se ocupe doar de afacerea cu murături. „Am observat, în timp, că gogonelele şi morcovii mei în saramură au avut un real succes în familie şi în rândul prietenilor. La îndemnul lor, am început să promovez produsele. Nu aveam ce să pierd", spune Puiu Badea.
A mers prin toată ţara, săptămânal la Muzeul Ţăranului Român şi la târguri de produse tradiţionale ori în magazine cu produse ecologice, iar succesul nu s-a lăsat mult aşteptat. Murăturile sale au cucerit românii, şi nu numai. „De doi ani, am mutat afacerea şi pe internet, pe un site unde prezint specialităţile pe care le prepar şi am început să mă ocup serios şi de exporturi în Europa", povesteşte Puiu Badea. Câteva sute de borcane cu murături asortate, frumos decorate, au luat deja drumul Italiei înainte de Crăciun.
Secret de fabricaţie
Secretul murăturilor este reţeta păstrată cu sfinţenie de la bătrânii săi. Puiu Badea nu foloseşte decât apă şi sare, o saramură produsă după o reţetă tradiţională. „Gogonelele, pepenaşii, morcovii sau pepenii sunt crescuţi de mine sau sunt procuraţi numai de la ţărani pe care îi cunosc foarte bine şi care nu folosesc îngrăşăminte la creştere. Nu pun nici un pic de conservant, ci doar apă şi sare în proporţii pe care le ştim doar noi, în familie", spune bărbatul. Mărarul, usturoiul, frunzele de ţelină, foi