Valoarea alimentară a lactatelor depinde de compoziţia lor chimică şi de nivelul grăsimilor conţinute Laptele este un aliment complex, o hrană capabilă să ne ajute să trăim
Valoarea alimentară a lactatelor depinde de compoziţia lor chimică şi de nivelul grăsimilor conţinute
Laptele este un aliment complex, o hrană capabilă să ne ajute să trăim sănătoşi. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, apreciază că laptele şi-a căpătat renumele de aliment complet pentru că are în compoziţia sa substanţele necesare pentru dezvoltarea organismului uman.
Laptele conţine peste 20 de aminoacizi, patru feluri de lactoze, 25 de vitamine şi minerale (predomină calciul şi potasiul). Datorită acestor elemente nutritive, laptele reglează tensiunea, sporeşte rezistenţa la efort, combate stresul, facilitează digestia şi protejează organismul contra infecţiilor. Cu puţine excepţii (colita şi reumatismul articular) laptele este un leac pentru multe afecţiuni: cardiace, stomatologice, renale, inflamaţii, intoxicaţii, răceală, ulcer stomacal şi duodenal sau diabet zaharat.
Laptele bătut reduce nivelul colesterolului
În ciuda denumirii, laptele bătut este sărac în grăsimi şi colesterol datorită bacteriilor benefice pe care le conţine. Savantul Eli Metchnikoff, distins cu premiul Nobel , a descoperit că, în anumite zone ale Europei, oamenii trăiesc mai mult. Cercetările sale au dus la concluzia că în laptele acru, consumat frecvent de aceştia, există o anumită bacterie, Acidophilus, care are meritul să creeze un mediu neprielnic agenţilor patogeni; astfel ea joacă rolul unui antibiotic natural. Laptele bătut reface flora intestinală, combate halena, constipaţia, scade colesterolul rău şi are un efect depurativ.
Iaurtul este asociat alimentelor longevive
Iaurtul simplu conţine elementele nutritive ale laptelui. Consumul său zilnic este benefic organismu