Obezitatea, diabetul, colesterolul crescut şi chiar cancerul pot fi combătute cu ajutorul ceaiului verde. Totuşi, ai grijă la dozele folosite şi nu-l bea seara, atrag atenţia specialiştii.
Recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi, ceaiul verde conţine şi mulţime de alte substanţe benefice, printre care: teină, tanin, aminoacizi, proteine, calciu, fier, fluor şi uleiuri esenţiale care-i conferă aroma deosebită. Fitoterapeuţii recomandă ceaiul verde mai ales pentru proprietăţile lui diuretice, depurative, stimulante la nivel cerebral, precum şi de combatere a acţiunii nocive a radicalilor liberi. În plus, este dovedit faptul că ceaiul verde favorizează arderea grăsimilor, contribuind la reducerea nivelui de colesterol şi de trigliceride din sânge.
Potrivit specialiştilor, cel mai indicat este ceaiul verde vărsat, de bună calitate, cu frunze cât mai întregi, deoarece conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi decât cel la pliculeţ, foarte mărunţit. Ideal ar fi ca apa în care se prepară infuzia să aibă circa 70 de grade Celsius, adică atunci când apar primele bule pe fundul vasului. Atnci se dă la o parte de pe foc, se pune o linguriţă de frunze de ceai verde şi se lasă la infuzat timp de două-trei minute. Ceaiul se bea cât mai curând după preparare.
Reglează nivelul colesterolului
Consumul unei căni de ceai verde după mesele principale favorizează digestia, reglează tranzitul intestinal, stimulează metabolismul. Prin toate aceste acţiuni ale sale, ajută la eliminarea surplusului de kilograme. În plus, cercetătorii greci de la Şcoala Medicală din Atena au demonstrat că acest remediu ajută şi la reducerea grăsimii din zona abdomenului şi la curăţarea arterelor, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, specialiştii au observat că în cazul persoanelor care beau ceai verde în mod consecv