Medicii recomanda consumul moderat de alimente traditionale pe baza de carne de porc, mai ales a celor cu continut ridicat de grasimi si preparate termic, prin prajire. Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. Pentru a impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali, e necesar aportul de alimente bogate in vitamina B6, precum peste, carne si oua. Vitamina C, sursa cea mai sigura de energie pe durata intregii zile, poate fi asigurata printr-o alimentatie variata, bazata pe legume si fructe proaspete. "In aceste zile de sarbatoare este important sa evitam excesele de orice fel. Din experienta anilor trecuti, stim ca perioada imediat dupa sarbatori aduce zeci de ieseni la urgente. Este necesar un echilibru si un autocontrol in alimentatie da si in ceea ce priveste consumul de alcool. Mai nou, este la moda printre tineri consumul de diverse substante cu efecte halucinogene, care pot cauza complicatii majore. Din pacate, multi aseamana starea de bine cu consumul de alcool din abundenta sau etnobotanice. Medicii de garda vor asigura in permanenta ingrijiri de prim-ajutor in perioada sarbatorilor. Sfatul meu ar fi ca toti iesenii sa evite excesele, pentru a nu fi nevoiti sa ajunga pe patul de spital", a precizat conf. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD purtator de cuvant in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.
Medicii recomanda consumul moderat de alimente traditionale pe baza de carne de porc, mai ales a celor cu continut ridicat de grasimi si preparate