Recipientele din policarbonat, PET-urile şi folia de aluminiu pot lăsa în băuturi şi în alimente substanţe nocive, care au fost asociate cu riscul apariţiei unor forme de cancer. Apa dintr-o sticlă de plastic lăsată în soare poate fi contaminată cu ftalaţi din materialul plastic. Aceste chimicale produc dezechilibre hormonale şi cresc riscul de cancer.
Banalele PET-uri în care sunt ambalate apa, sucurile şi unele băuturi alcoolice pot deveni foarte periculoase în anumite condiţii.
„În componenţa ambalajelor de plastic se găsesc ftalaţi, iar aceştia pot migra în lichidele din sticlă. Anumite băuturi sunt mai «extractive» decât altele, atrăgând o concentraţie mai mare de ftalaţi din ambalajul de plastic. Este vorba despre cele acide, cum sunt alcoolul (bere, vin, vodcă), oţetul şi borşul. Consumul acestora ar trebui evitat sau cel puţin redus", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Migrarea ftalaţilor din plastic este mai puternică atunci când PET-urile sunt expuse direct la căldură şi la lumina solară. Dacă, de exemplu, lăsăm în acest sezon o sticlă cu apă sau cu suc în maşină, la o temperatură mai mare de 30 de grade Celsius, nu ar trebui să mai bem lichidul din ea.
Efectele nocive ale ftalaţilor nu se fac resimţite imediat, ci în timp. Ei au capacitatea de a perturba sistemul hormonal şi de a favoriza apariţia cancerelor hormono-dependente, cum sunt cele de sân, uterin şi de prostată. Bebeluşii sunt mai expuşi efectelor nocive ale ftalaţilor, deoarece organismul lor este mai sensibil.
Bisfenolul perturbă hormonii
Şi alte materiale plastice, cum sunt cele de tip policarbonat, pot fi periculoase pentru sănătate. Acest plastic rigid şi incasant din care se confecţionează anumite biberoane, borcane, caserole şi alte ambalaje alimentare conţine bisfenol A (