„Vrei să trăieşti mai mult? Limitează consumul de carne roşie!“ Cam aşa sună titlurile majorităţii articolelor din presă şi recomandările medicilor în ultimii ani. Iar reacţia din partea consumatorilor este, de multe ori, aceeaşi: „Bunicii şi străbunicii noştri au mâncat porc şi viţel şi n-au păţit nimic“ sau „Cea mai bună legumă tot porcul rămâne“. Iată pe ce se bazează specialiştii în recomandările lor.
Principalul pericol semnalat de oamenii de ştiinţă în legătură cu un consum repetat de carne roşie este riscul crescut de boli cardiovasculare şi de deces prematur.
Există o varietate de studii care confirmă această teorie. Unul dintre acestea a fost realizat în 2009 de specialiştii din cadrul Institutului Naţional al Cancerului din Statele Unite ale Americii şi a fost publicat în „Arhivele americane de medicină internă“. Studiul s-a derulat pe o perioadă de zece ani pe 500.000 de voluntari, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani.
Rezultatul cercetării a arătat că în categoria persoanelor care consumau cantitatea cea mai mare de carne roşie pe zi s-au înregistrat cele mai multe decese pe durata studiului. Cea mai mare cantitate de carne roşie consumată pe zi a fost de 160 de grame, iar cea mai mică de 25 de grame. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că 11% din decesele în rândul bărbaţilor şi 16% din cele înregistrate în rândul femeilor ar fi putut fi prevenite dacă persoanele respective ar fi redus consumul de carne roşie la numai 25 de grame pe zi.
Risc crescut de infarct
O altă cercetare recentă, realizată de data aceasta pe un eşantion de peste 84.000 de femei cu vârste între 30 şi 55 de ani, pe o durată de 26 de ani (s-a încheiat în 2006, dar a fost făcut public în 2010), a demonstrat un risc crescut de infarct la marile consumatoare de carne roşie. Astfel, în cadrul proiectului care s-a numit „Studiul Sănătăţii