A-i face copilului toate poftele înseamnă, aproape întotdeauna, condamnarea la obezitate, susţine profesorul universitar Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, prezent zilele trecute la o conferinţă la Zalău.
Atenţie, viitoarelor mămici! Ceea ce mâncaţi în timpul sarcinii va determina dacă micuţul dumneavoastră va avea sau nu probleme cu greutatea sau chiar cu obezitatea – avertizează prof.univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Prezent zilele trecute la Zalău, renumitul specialist în nutriţie ne-a explicat că aditivii, coloranţii şi conservanţii din alimentele procesate se transmit fătului şi determină creşterea numărului de celule grase care, mai târziu, pot duce la instalarea obezităţii.
Gheorghe Mencinicopschi avertizează că perioada intrauterină nu este singura decisivă pentru „formele“ viitorului adult. „Mai este un moment în viaţa omului, în jurul vârstei de 10 – 11 ani, când numărul acestor celule grase poate creşte foarte mult“, spune el, subliniind că este foarte important ca părinţii să fie foarte atenţi la alimentaţia copiilor lor în această perioadă.
Ce trebuie să mănânce copiii?
În primul rând, carne, însă carne cât mai puţin procesată, ne sfătuieşte specialistul.Cu alte cuvinte, în loc să mâncăm mezeluri ori alte produse semipreparate, mai bine cu aceiaşi bani ne cumpărăm o bucată de carne şi o consumăm ca atare. „E-adevărat, şi carnea din comerţ conţine antibiotice şi conservanţi, dar cu siguranşă mult mai puţini decât mezelurile“, susţine Mencinicopschi. După acelaşi principiu, chiar dacă fructele şi legumele sunt tratate chimic, e mai bine să le mâncăm tratate, decât să nu mâncăm deloc fructe şi legume, ne asigură el.
Bunicii, un pericol pentru silueta copilului
Tendinţa bunicilor de a le face nepoţilor toate pof