După un Crăciun tradiţional, românul doreşte tot mai mult să aibă parte de o masă de Revelion cu stil, cu rafinament, sperând că astfel va îmbrăca în strălucite haine, încă de la început, anul ce vine. Suntem preocupaţi de cum arată masa noastră de Anul Nou, poate de câte calorii suplimentare ne aduce ea – şi calculăm în gând cât ne va costa, ca timp şi bani să dăm jos kilogramele adunate în plus, dar nu ne gândim şi la încărcătura de semnificaţii a alimentelor pe care le ronţăim pe ritmul muzicii de petrecere. Cu toate acestea, aproape fiecare popor şi cultură au credinţe legate de norocul pe care îl pot primi când muşcă dintr-un fruct anume sau dintr-un biscuite pregătit cu dichis.
Interesant este că, dacă vom compara diferitele culturi ale lumii, nu vom găsi prea multe mâncăruri care să se înscrie la categoria: norocoase. Sunt numai vreo şase grupe de alimente care pot să ne aducă destinul... pe limbă: strugurii, verdeţurile, peştele, carnea de porc, leguminoasele şi prăjiturelele. Dacă vrei să-ţi creezi un meniu norocos pentru noaptea de Revelion, atunci trebuie să ţii cont de cele ce ţi le voi spune în continuare.
STRUGURII. Nu sunt decât vreo sută de ani – de fapt, 102 – de când s-a încetăţenit credinţa, printre spanioli, că 12 boabe de strugure, înghiţite pe ritmul ultimelor douăsprezece bătăi ale ceasului cu pendulă, înainte de miezul nopţii dintre ani, le vor aduce noroc cu carul. De fapt, totul a început în Alicante, unde fiind o producţie foarte mare de struguri în acel an, înghiţirea celor 12 boabe era un avertisment că trebuie avută mare grijă de această cantitate de struguri, ca să nu se irosească. Acum, cum le-a mers mai departe cu strugurii şi vinul nu ştiu, cert este că obiceiul s-a răspândit repede în toată Spania, şi în Portugalia, ca şi în toate fostele colonii ale acestora, din America Latină. S-a spus apoi că fiecare b