Românii au mâncat în acest an de Crăciun circa 6,5 milioane de cozonaci, în creştere uşoară faţă de anul trecut, dar mai puţini faţă de 2009. Ei au cumpărat cu 20% mai puţin din supermarket-uri şi s-au bucurat de preparate din carne mai ieftine, dar care nu respectau reţeta tradiţională.
Informaţiile obţinute de gândul de la comercianţi şi producători arată că în această perioadă preţurile la carne şi preparate din carne, cozonaci şi vin au fost similare sau cu doar câteva puncte procentuale mai mari comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai puţin de 6,5 milioane de cozonaci
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Panificaţie Rompan, a declarat pentru gândul că estimările arată că în aceste zile românii au cumpărat până în 6,5 milioane de cozonaci, puţin peste vânzările din 2010, dar inferior celor 7 milioane cozonaci cumpăraţi în anii 2008 şi 2009 sau 7,2 milioane în 2007.
"Vânzările de cozonaci au fost puţin mai mari faţă Crăciunul anului anul trecut, dar acest lucru nu ne încântă, pentru că 2010 a fost puternic afectat de scăderile de salarii, de pensii şi de creşterea TVA-ului. Faţă de Crăciunul din 2009 sau din 2008, vânzările din acest an au fost mai reduse", a arătat Popescu.
"Un cozonac de 500 de grame are la poarta fabricii un preţ de 5 lei, iar la magazin este vândut cu 8 lei", spune Aurel Popescu.
Popescu susţine că de multe ori producătorii sunt nevoiţi să vândă în pierdere, la un preţ mai mic decât preţul de cost, din cauza evaziunii fiscale şi a muncii la negru. "O franzelă de 300 de grame pleacă din fabrică cu 55 de bani, cu tot cu TVA, iar comerciantul îl vinde cu un leu", explică preşedintele Rompan.
Vânzări de alimente mai reduse cu 10% faţă de 2010
"Vânzările de alimente în magazine au scăzut, în medie, per total, cu 15-20%, faţă de un decembrie normal, iar faţă de anul trecut s-a