Exista din ce in ce mai multe dovezi in sprijinul afirmatiei ca sta in puterea noastra sa facem ceva pentru a amana declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta – inclusiv, in unele cazuri, problemele cognitive care insotesc maladia lui Alzheimer. Aceasta este concluzia autorilor unui studiu publicat in editia Ianuarie 2009 a revistei de specialitate Journal of Alzheimer’s Disease.
O serie de studii de laborator facute de un colectiv de cercetatori de la Centrul de Neurobiologie Celulara al Universitatii din Massachusetts dovedesc ca soarecii care au baut suc de mere se comporta mai performant in “testul labirintului”, iar pe masura ce aceste animale imbatranesc, declinul acestui comportament este intarziat, in comparatie cu soarecii care nu beau suc de mere.
S-a constatat ca la soarecii care au primit, timp de o luna, o cantitate de suc de mere care in cazul oamenilor este echivalentul a doua pahare de suc, scade productia de “beta-amiloid” -- un mic fragment de proteina care provoaca “placile senile” identificate de obicei in creierul bolnavilor de Alzheimer.
Dr. Thomas B. Shea, conducatorul colectivului de cercetatori, a explicat ca “aceste rezultate aduc noi dovezi ale existentei unei legatiri intre factorii de risc nutritionali si cei genetici, in cazul acelor boli degenerative ale sistemului nervos care sunt legate de inaintarea in varsta. De asemenea, rezultatele arata ca un consum regulat de suc de mere nu numai ca ajuta creierul sa functioneze la capacitate maxima, dar s-ar putea chiar sa fie in masura sa amane aparitia unor aspecte principale ale manifestarii maladiei Alzheimer”. Exista din ce in ce mai multe dovezi in sprijinul afirmatiei ca sta in puterea noastra sa facem ceva pentru a amana declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta – inclusiv, in unele cazuri, problemele cognitive care insotesc maladia lui Alzhei