Anemia prin deficit de vitamina B12 apare când necesarul organismului de vitamină nu este satisfăcut. Ceea ce se poate întâmpla în două moduri:
1. scade sinteza unei substanţe numite factorul intrinsec în urma unei gastrite atrofice de cauza autoimună (vorbim de anemia pernicioasă sau anemia Biermer);
2. prin deficit de vitamina B12, ce apare din orice altă cauză decât cea autoimună.
CARNE, FICAT, OUĂ, LAPTE
Vitamina B12 (cobalamina) se găseşte în carne, ficat, ouă, lapte, adică în produse de origine animală şi nu în cele de origine vegetală. Organismul uman deţine rezerve importante de B12, astfel încât poate asigura necesarul timp de patru ani după încetarea aportului.
Absorbţia ei este legată însă de factorul intrinsec secretat de stomac (celulele parietale), care protejează vitamina de acţiunea sucului gastric; în lipsa factorului intrinsec ar degrada-o. Prin urmare, dacă e afectată structura stomacului, scade secreţia de factor intrinsec, deci scade şi absorbţia de vitamina B12.
Deficitul de B12 produce o suferinţă celulară generalizată din cauza scăderii sintezei de acizi nucleici (ADN şi ARN) cu tulburări de diviziune celulară: e afectată sinteza de eritrocite, celulele care transportă oxigen către toate celulele organismului, dar şi a altor structuri importante (nervii, tubul digestiv).
DEFICITUL
Anemia Biermer este cea mai frecventă dintre anemiile megaloblastice şi apare mai ales la vârstnici. Este o boală autoimună caracterizată prin existenţa de anticorpi anticelulă parietală gastrică (celulele care secretă factorul intrinsec esenţial absorbţiei vitaminei B12) sau anticorpi antifactor intrinsec. Aceşti anticorpi vor determina cu timpul atrofia mucoasei gastrice. De multe ori, ea coexistă cu alte boli autoimune.
Alte cauze ale deficitului de B12:
- lipsa aportului de vitamină: doar în