Specialiştii spun însă că trebuie doar să ştim să le alegem pe cele „bune“. Transformă alimentele în bucate delicioase, dar ştim că ne fac mai urâţi, mai complexaţi sau mai bolnavi. Acesta este compromisul la care ne obligă lipidele.
Grăsimile „rele" sunt de două tipuri: saturate şi trans. Cele saturate sunt, de obicei, de origine animală şi, atunci când sunt consumate în exces, cresc nivelul colesterolului în sânge, mărind astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a obezităţii.
Alimentele ce conţin o cantitate mare de grăsimi saturate sunt carnea grasă şi produsele din carne, brânzeturile, untul şi produsele lactate grase. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca grăsimile saturate să nu depăşească 10% din aportul caloric zilnic.
Grăsimile trans ridică şi mai distructiv nivelul colesterolui. Alimentele care conţin o cantitate mare de grăsimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snackurile, chipsurile, mâncarea de tip fast-food şi toate mâncărurile care se prăjesc la temperaturi mari.
Uleiurile n-ar trebui încălzite
Excesul de grăsimi „rele" favorizează în primul rând apariţia bolilor cardiovasculare şi a obezităţii. Cu toate acestea, o alimentaţie lipsită de grăsimi este o alimentaţie extrem de periculoasă pentru organismul uman.
„Există două feluri de grăsimi, cele bune şi cele rele. Cele bune conţin cei doi acizi graşi esenţiali, Omega-3 şi Omega-6. Uleiul de in conţine cea mai mare cantitate de Omega-3. Uleiul de cânepă, uleiul de canola şi cel de măsline extravirgin sunt iarăşi foarte indicate", mai spune specialistul. Nu e indicat să încălzim uleiurile, potrivit medicilor.
„Dacă totuşi le încălziţi, acestea trebuie să fie uleiuri rezistente la temperaturi mari: uleiul de palmier sau cel de măsline", adaugă Mencinicopschi.
Atenţie la etichete!
Cu cât uleiul este mai