ROMANIA CULINARA - PREJMER, JUDETUL BRASOV Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe atat de mult tin la intimitatea casei lor. De aceea am considerat o binecuvantare faptul ca Heidrun Junesch, profesoara de limba germana, ne-a primit in bucataria ei, sa ne vorbeasca despre traditiile culinare ale locului.
De la ea aflam ca, la sasi, supa de gaina, cu multa carne si taitei de casa, e una dintre mancarurile specifice. De asemenea, lipia - care aparea mai ales la nunti - sau compotul din fructe acrisoare si muraturile drese cu putin zahar. In casa, se faceau placinte cu mere, cremsnit sau gogosi. Celebre sunt si clatitele cu gem, pregatite in sarbatoarea Faschungului. Tinerii care plecau in armata isi luau ramas bun de la comunitate si de la fete organizand, intr-o duminica, dupa ce veneau de la slujba, o masa cu clatite. Baietii umblau cu caruta cu coviltir prin comuna, costumati in miri si mirese, si adunau faina, oua, untura. "Era ceva special, ne spune doamna Junesch, cum tot asa era si Ziua Recoltei, in octombrie, care se sarbatorea numai in biserica. Se puneau atunci, pe altar, in semn de multumire, o paine mare, legume, fructe si seminte". Madlena sufletului Hans, sotul doamnei Junesch, ca si alti sasi din comuna, nu e, asa cum ne-am inchipui, un bautor de bere. La Prejmer, fiecare casa are vita-de-vie si, prin urmare, vinul sta in capul mesei. Fiica lor, Angelika, "dascalita", a plecat dupa 1990 si acum e profesoara, in Germania. Interesant e ca sasii care traiesc azi in Prejmer nu mai vor sa migreze. "Avem actele in regula si putem pleca oricand, ne spune Heidrun Junesch. Am fost, in 1992, pentru cateva luni, dar am simtit ca nu e locul meu acolo." Ii este draga casa veche, unde se impletesc aromele trecutului. "La fiecare sarbatoare mare, mama facea cremsnit. Gatesc si eu