Pâinea şi produsele de panificaţie fabricate în România nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, precizează vineri Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, în urma informaţiilor apărute în presă şi pe unele reţele de socializare, conform cărora o serie de alimente şi în special pâinea sunt otrăvitoare.
''În ultima perioada au apărut informaţii conform cărora o serie de alimente şi în special pâinea sunt otrăvitoare, afirmându-se că persoanele care consumă aceste produse se expun unor riscuri grave de îmbolnăvire. Aceasta campanie nu are ca scop corecta informare a populaţiei ci probabil are altă conotaţie: materială sau politică. Pentru combaterea acestor afirmaţii mincinoase referitoare la impactul utilizării substanţei 'Initium' asupra populaţiei care consuma produse de panificaţie şi pentru corecta înţelegere a contextului în care apar aceste articole'', se arată într-un comunicat ROMPAN, remis vineri Agerpres.
Conform declaraţiei producătorilor, 'Initium', substanţa activă din unele fungicide, cunoscută şi sub denumirea de ametoetradină, este utilizată numai pentru protejarea culturilor de viţă de vie, cartofi şi legume împotriva atacului ciupercilor. Nivelul de 'Initium' absorbit de plante este foarte limitat, fiind un produs foliar, care rămâne doar la nivelul frunzei.
În ceea ce priveşte 'Codex Alimentarius', ROMPAN precizează că acesta este o colecţie de standarde, ghiduri şi coduri de practică alimentară ce se aplică voluntar de către fiecare stat membru semnatar, iar scopul Comisiei Codex Alimentarius este acela de a asigura siguranţa şi calitatea produselor alimentare.
''Datorită faptului că România este membră a Comisiei Codex Alimentarius din anul 2009, iar unii producători din industria alimentară care lucrează cu respectarea principiilor Codex Alimentariu