Hrana noastră cea de toate zilele îşi pune amprenta şi pe smalţul danturii: sub atacul “cohortelor” de acizi produşi în cavitatea bucală, odată cu fiecare îmbucătură, smalţul “crapă”. Şi să te ţii: carii, durere, vizite costisitoare la stomatolog! Specialiştii de la MedLive.ro vin însă cu vestea bună: acest risc se reduce la zero, dacă eşti atent(ă) ce mănânci. Hrana noastră cea de toate zilele îşi pune amprenta şi pe smalţul danturii: sub atacul “cohortelor” de acizi produşi în cavitatea bucală, odată cu fiecare îmbucătură, smalţul “crapă”. Şi să te ţii: carii, durere, vizite costisitoare la stomatolog! Specialiştii de la MedLive.ro vin însă cu vestea bună: acest risc se reduce la zero, dacă eşti atent(ă) ce mănânci.
Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile din alimente în acizi care atacă smalţul. Prin urmare, dieta pentru o dantură sănătoasă ar trebui să cuprindă, în primul rând, alimente cu un conţinut redus de glucoză (zahăr). În al doilea rând - alimente bogate în calciu şi fosfor (pentru remineralizarea dinţilor) şi alimente care stimulează salivarea (pentru a curăţa resturile alimentare). Iată, deci, ce trebuie să punem pe masă cât mai des!
Alegerile fericite
- Carne, lactate, brânzeturi şi nuci. Aceste alimente conţin cantităţi considerabile de calciu şi fosfor, nutrienţi care protejează smalţul.
- Fructe şi legume. Apa din fibrele fructelor zemoase - mere, pere etc. - şi ale legumelor crude diluează zaharurile din structura acestor alimente şi, totodată, stimulează fluxul de salivă (care spală de pe dinţi resturile alimentare, protejând, astfel, smalţul). Atenţie însă la citrice şi la roşii: ele ar trebui consumate ca parte a unei mese mai bogate, pentru a li se reduce aciditatea.
- Apă, lapte, ceai. În ceea ce priveşte consumul de lichide, cele mai bune alegeri includ apa (minerală, în special), laptele şi ceaiul (neîn