Fiecare vîrstă are dieta ei – ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Metabolismul nostru este altul la vîrsta de 1 an, la 20, 30, 40 sau 50 de ani. La 20 de ani ne permitem să ne desfătăm cu prăjituri cu multe calorii, deoarece la această vîrstă ne menţinem greutatea destul de uşor.
Fiecare vîrstă are dieta ei – ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Metabolismul nostru este altul la vîrsta de 1 an, la 20, 30, 40 sau 50 de ani. La 20 de ani ne permitem să ne desfătăm cu prăjituri cu multe calorii, deoarece la această vîrstă ne menţinem greutatea destul de uşor. Însă pe măsură ce înaintăm în vîrstă, arderile scad, iar caloriile încep să fie depozitate sub formă de grăsimi. De aceea, la 40 de ani, prăjitura de azi, ciocolata de mîine se depun sub formă de ţesut adipos, de care cu greu mai scăpăm. Acest lucru se aplică atît în cazul bărbaţilor, cît şi în cazul femeilor. De aceea, regula numărul 1 pentru păstrarea greutăţii în limitele normale este evitarea excesului de calorii.
Adolescentul
Tulburările de comportament alimentar – anorexia, bulimia – apar cu precădere în adolescenţă. La această vîrstă, tendinţa de a le imita pe vedetele tv sau pe colegele de clasă le împinge pe fete să apeleze la diete drastice. “O dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume crude, asociată cu mişcarea în aer liber îi ajută pe adolescenţi să îşi menţină greutatea. Din păcate, tinerii au tendinţa de a scădea consumul de fructe şi legume, în favoarea altor alimente nesănătoase şi hipercalorice: produse de tip fast-food, băuturi carbogazoase etc. Mai mult, la această vîrstă, unii adolescenţi sînt deja obezi, urmare a obiceiurilor alimentare greşite deprinse în copilărie. În adolescenţă, fetele au nevoie de 2.200 de calorii, iar băieţii – de 2.500-3.000 de calorii zilnic”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul