România va reîncepe să exporte carne de porc către ţările Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2012. Ţara noastră exportă şi în prezent în jur de 100.000 de tone de astfel de carne, însă către ţări ce nu fac parte din comunitatea europeană, potrivit cifrelor avansate de oficialii Ministerului Agriculturii.
Oficialii Comisiei Europene au decis să nu mai primească pe piaţa unică produsele româneşti în 2003.
2003 Marea ciumă a porcilor
Oficialii Uniunii Europene au decis în 2003 să interzică importul de carne şi produse procesate din carne de porc provenite din România. Motivul invocat la momentul respectiv nu a fost însă pesta porcină în sine, ci vaccinurile pe care ţara noastră le folosea pentru eradicarea acestei boli şi care aveau efecte adverse mai ales asupra copiiilor şi tinerilor.
Totuşi, veterinarii români erau obligaţi de o situaţie oarecum conjuncturală să continue vaccinarea porcinelor. Boala se răspândea pentru că România avea la acel moment cea mai mare de populaţie de porci mistreţi în libertate, acesta fiind considerat principalul factor ce contribuie la răspândirea flagelului.
În 2006, autorităţile române s-au confruntat cu nu mai puţin de 716 focare de pestă porcină clasică, iar în iunie 2007 anunţaseră că virusul a fost eradicat.
Eradicarea pestei
Problema eradicării peste este una destul de complexă. În afara vaccinării şi a controlului, monitorizării şi imunizării populaţiei de porci mistreţi, autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri şi trebuie să urmărească aplicarea unor reguli stricte cu privire la porcii destinaţi consumului. Printre acestea interzicerea vânzării în târguri a porcilor vii, interzicerea creşterii animalelor în libertate (adică în ocoale silvice, la marginea oraşelor), înregistrarea tuturor exploataţiilor de porcine, măsuri stricte de securitate în spaţiile comerciale