La St. Tropez, cu două veri în urmă, l-am întâlnit pe unul dintre celebrii gelatieri ai Rivierei franceze, care "a făcut istorie" în orăşelul identificat astăzi cu Louis de Funes şi seria "Jandarmilor" lui. Popoff, de la "Glaces Popoff", în ciuda numelui slav cu care şi-a ridicat gloria, este de fapt un român, un bucovinean nonagenar (azi), plecat din Straja în timpul celui de-al doilea război mondial. A intrat în anecdotic, deja, felul în care maestrul Popoff (românul George Cotos) şi-a atras primii clienţi în gelaterie, dând de-a rostogolul, din capul dealului, de la biserică, mii de cornete de îngheţată. Urmându-le curioşi, turiştii din oraş au ajuns în port, acolo unde Cotos tocmai inaugura maşinăria lui capabilă să modeleze o spirală de îngheţată înaltă de 15 cm. Georges Cotos e însă mai mult decât un simplu gelatier, fiind unul dintre artiştii plastici care au marcat arta sudului francez în ultimele şase decenii. Cotos i-a cunoscut pe Breton şi pe Picasso, a pictat pentru Prinţul Rainier de Monaco şi pentru frumoasa sa soţie, Grace. Iar din îngheţata sa au gustat Regele Mihai şi Regina Ana a României, Alain Delon şi frumoasele, incitantele actriţe Brigitte Bardot şi Barbara Streisand. Cu siguranţă, când a întâlnit-o pe aceasta din urmă nu ştia că celebra artistă a creat ea însăşi o reţetă de îngheţată. Altfel, poate, ar fi făcut schimb de secrete. Deh, ca-ntre gelatieri! Dar pentru că eu am aflat de existenţa ei, nu ezit să vă împărtăşesc reţeta de "îngheţată cu cafea instant", aşa cum Babs a preparat-o prima dată pe la jumătatea anilor ’60. Ai nevoie de 24 de bezele, o cană cu lapte, o lingură de cafea instant, o cană de frişcă. Se pune laptele într-o cratiţă la foc mic. Se zdrobesc bezelele şi se încorporează, amestecând mereu, foarte repede. Se bate până iese o compoziţie spumoasă. Se trage de pe foc, se adaugă cafeaua instant şi se mixează. Se încorpor