Duminică dimineaţă, în centrul Bacăului, între Biserica Sfântul Neculai şi Piaţa Centrală e târg de animale. Atmosfera este specială. Slujba religioasă se împleteşte cu lătratul căţeilor, cotcodăcitul găinilor, măcăitul raţelor şi alte sunete scoase de capre şi ţapi. Nu lipsesc înjurăturile taximetriştilor, supăraţi că nu pot trece din cauza aglomeraţiei, dar nici vaietele cerşetorilor.
Iepuri de 9 kilograme, numai buni de tăiat la Crăciun
În acestă perioadă, majoritatea băcăuanilor care trec prin târg caută să cumpere iepuri, apreciaţi pentru gust şi pentru calităţile cărnii, slabă în grăsimi şi colesterol. Dacă altădată crescătorii de iepuri aveau vânzări bune de Paşte, în acest an a crescut cererea şi pentru Crăciun. Un iepure „Uriaş gri german", de 6-7 kilograme, costă 150 de lei.
Click pe colaj pentru fotogalerie!
„Avem şi acest exemplar de vreo 9 kile, din specia „Marele alb german", care ajunge 250 de lei. Mai lăsăm şi noi la preţ, îl puteţi lua cu 200 de lei", a spus Gheorghiţă Mutică, venit din comuna Hemeiuş. Puii de iepure de specie autohtonă costă între 10 şi 50 de lei, în funcţie de mărime. Iepurii speciali, „fluture german" sau „cap de leu" sunt apreciaţi de copii pentru „look-ul" deosebit şi sunt vânduţi cu 100-200 de lei.
Vânzătorii se aşteaptă să scape de toata „marfa" în ultima duminică, înainte de Crăciun. „Se vând binişor. Eu am o mică crescătorie de vreo 50 de iepuri de ăştia mari, gri german. Unii mă întreabă dacă mai am, că vor să-i cumpere de sărbători. Lumea are grijă la sănătate şi renunţă la porc. Iepurele are gust de vânat şi nu face rău", a spus Ilie Popa.
În târg sunt mulţi băcăuani veniţi împreună cu copii. „Am cumpărat iepurele ăsta că mă bate la cap ăsta micu. Îl ţin două zile pe balcon, că am o cuşcă. Îi mai las să se joace cu el, dar apoi îl duc la ţară să-l tai", a spus Marian, veni