Cercetătorii au demonstrat că ceaiul negru, cel verde, cel alb şi cel roşu sunt cele mai puternice băuturi antioxidante. Proprietăţile lor se datorează conţinutului bogat în săruri minerale, flavonoizi şi vitamine (în special vitamina C). Radicalii liberi, substanţe din fumul de ţigară, din aerul poluat şi din pesticide, sunt factori de risc pentru organismele vii, contribuind la accelerarea procesului de îmbătrânire. Toate structurile celulare pot fi atacate de către radicalii liberi, chiar dacă nu toate au acelaşi grad de vulnerabilitate. Împotriva acestui „atac”, ne folosim de barierele naturale de apărare din hrana de fiecare zi: vitamine (precum A,C şi E), flavonoizi şi săruri minerale. Toate acestea se găsesc din abundenţă în ceaiuri.
Verde, pentru prevenirea cancerului
Ceaiul verde este un tonic indicat înaintea eforturilor intelectuale, în viroze şi în tulburările digestive. Datorită „depozitului” de vitamine, de minerale şi de flavonoizi, ceaiul verde distruge radicalii liberi.
Specialiştii japonezi au demonstrat că băutorii de ceai verde au un risc cu 20-25 la sută mai redus de a face cancer de colon, vezică urinară, esofag, pancreas, rect sau de stomac. Proprietăţile anticancerigene se datorează polifenolilor, care distrug celulele maligne. Ceaiul verde alungă oboseala cronică şi protejează împotriva radiaţiilor emise de computer.
Roşu, concentrat antioxidant
Ceaiul roşu este un puternic antioxidant. Acţiunea sa este echivalentă cu cea oferită de consumul a 22 de fructe şi de legume, printre care portocale, lămâi, broccoli şi morcovi. Ceaiul roşu este util în hipertensiune arterială, insuficienţă hepatică şi în depresie. Pe lângă efectul antiîmbătrânire, terapia cu acest ceai inhibă creşterea unor tumori existente în organism.
Negru, bogat în cofeină
Va