Restaurantul japonez Ikkatei Tabiji, din Hakodate, a inventat un meniu numit "Odori don”, care înseamnă "bolul de orez cu caracatiţă dansatoare”. Se rupe mai întâi capul caracatiţei, apoi aceasta se aşează pe parul de orez cu alte ingrediente. Aparent, nimic nelalocul lui. Numai că, la un moment dat, după ce este stropită cu sos de soia, caracatiţa "învie” şi aşa decapitată cum e, îi merg tentaculele mamă-mamă! ... La mijloc nu e nici o magie sau, de fapt, este magia sării sin sosul de soia, care reacţionează cu ionii din celulele caracatiţei şi o pus astfel în "mişcare”. Singura condiţie pentru a beneficia de originalitatea acestui meniu este ca animalul să fie proaspăt scos din apă.
Restaurantul japonez Ikkatei Tabiji, din Hakodate, a inventat un meniu numit "Odori don”, care înseamnă "bolul de orez cu caracatiţă dansatoare”. Se rupe mai întâi capul caracatiţei, apoi aceasta se aşează pe parul de orez cu alte ingrediente. Aparent, nimic nelalocul lui. Numai că, la un moment dat, după ce este stropită cu sos de soia, caracatiţa "învie” şi aşa decapitată cum e, îi merg tentaculele mamă-mamă! ... La mijloc nu e nici o magie sau, de fapt, este magia sării sin sosul de soia, care reacţionează cu ionii din celulele caracatiţei şi o pus astfel în "mişcare”. Singura condiţie pentru a beneficia de originalitatea acestui meniu este ca animalul să fie proaspăt scos din apă.