FAST FOOD A sosit momentul sa facem cunostinta cu fratele mai mic al deja celebrei pizza. Poate ca este mai pitic si mai putin cunoscut, dar cu siguranta are potential. Este facut din acelasi aluat pufos de pizza, umplut cu branza, sunca, ciuperci, masline si tot ce ne mai poate trece prin gand. Ceea ce-l deosebeste de pizza este modalitatea de prezentare. Pizza are toate bunatatile la vedere. Nu te poate surprinde prea mult. Observi cu usurinta din ce este alcatuita umplutura. Calzone este o cu totul alta poveste, ca sa nu spun mancare de peste. Toate bunatatile se ascund intr-un buzunaras. De abia dupa prima inghititura iti dai seama care sunt ingredientele principale. Asa exista de fiecare data speranta ca vei manca insa cel mai bun calzone din viata ta. De cele mai multe ori, el are forma unui semicerc, fiind de fapt o pizza impaturita in doua.
Radacinile acestui preparat sunt aceleasi cu cele ale "veteranei" pizza. Mai intai a fost focaccia, un simplu aluat de paine, copt in cuptor si acoperit cu ierburi aromate. A urmat "casa de nanza", o pizza rudimentara, preparata de taranii italieni saraci din resturile alimentare de la masa. Mai mult, ea se manca fara tacamuri.
Daca stam sa ne gandim un pic, a fost foarte mare probabilitatea ca noi, cei de astazi, sa nu fi mancat niciodata pizza sau calzone, asa cum le stim acum. Si asta pentru ca europenilor le era o frica cumplita de⦠rosii. Aduse din Peru si Mexic, erau considerate otravitoare de catre europeni. A trebuit sa treaca ceva timp pana cand s-au convins cu adevarat ca nu vor muri daca vor manca din cand in cand aceste legume. Se pare chiar ca le-au placut atat de mult, incat in prezent nu se mai pot lipsi de ele. Nu este foarte clar nici acum de ce au simtit oamenii nevoia sa schimbe reteta de pizza transformand-o in calzone.
Printre ingredientele clasice ale unui calzone se aflau carnacio