Populaţia planetei continuă să crească, în timp ce numărul resurselor scade, aşa că cercetătorii caută în continuu soluţii pentru prevenirea foametei, mai ales acum că am scăpat de sfârşitul lumii prezis, spuneau unii, de mayaşi. Dacă unii s-au gândit la alimente modificate genetic, alţi cercetători vin cu o propunere, spun ei, sănătoasă şi hrănitoare. Asta dacă ai stomac pentru aşa ceva.
Proteinele de origine animală sunt foarte importante pentru organism, iar o echipă de cercetători a găsit o soluţie la fel de hrănitoare şi mult mai prietenoasă cu mediul. Carnea de vită, porc şi pui ar putea fi înlocuită în alimentaţie cu specii de viermi comestibili. Aşadar, în viitor în meniul de prânz nu este exclus să apară Mealworm - viermele de făină - sau Superworm - larva gândacului Zophobas morio.
Cercetătorii au comparat anumite date precum exploatarea pământului, consumul de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din creşterea animalelor de fermă, pe de o parte, şi din cea a viermilor comestibili, pe de altă parte.
Concluzia a fost că, pentru aceeaşi suprafaţă de teren folosită, viermii de făină sunt o resursă mai mare de proteine decât carnea de vită, porc, pui sau decât laptele obţinut de la vaci.
Asta în condiţiile în care la ora actuală peste două treimi din suprafaţa totală de teren agricol din lume este folosită pentru creşterea vacilor, a porcilor sau a păsărilor, iar 15% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră rezultă din creşterea animalelor.
Ca atare, echipa de cercetători de la Universitatea Wageningen, din Olanda, a sugerat că includerea viermilor şi a anumitor insecte în alimentaţie ar putea fi o soluţie pentru asigurarea necesarului de proteine şi, totodată, pentru protejarea planetei.
Ca un exemplu, oamenii de ştiinţă au arătat că pentru a produce un kilogram de p