Piaţa de miei din Oradea a fost deschisă oficial în această dimineaţă, însă cumpărătorii şi măcelarii au aşteptat în zadar „materia primă”. Lipsa mieilor a fost explicată de măcelari prin faptul că ciobanii au rămas fără crotalii, acestea fiind cumpărate în avans, de către arabi.
La primele ore ale dimineţii, orădeanca Ecaterina Morar a mers la Piaţa Ioşia, singurul punct autorizat de sacrificare a mieilor, pentru a-şi cumpăra mielul de Paşte, aşa cum face în fiecare an. A avut însă parte de o surpriză neplăcută, fiindcă în piaţă nu era nici urmă de miel. La fel de dezamăgit a fost şi măcelarul Traian Luncan, care a spus că nu i s-a întâmplat până acum să vină la sacrificare de miei şi să nu aibă „materie primă”.
„Arabii au cumpărat toate crotaliile de pe piaţă şi ciobanii noştri nu mai au cum să-şi identifice mieii, pentru a-i aduce la vânzare”, a spus Traian Luncan (foto). Sorin Hodişan, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, a spus că problema arabilor este o scuză invocată de către ciobani, pentru a nu cumpăra crotaliile necesare. „Se găsesc crotalii pe piaţă. Problema e cu ciobanii care, din comoditate sau neglijenţă, nu au luat crotalii şi certificate sanitar-veterinare”, a spus Hodişan.
Primul cioban a apărut la orele 11.30
Potrivit informaţiilor primite de la Claudia Hîrţe, şefa Pieţei Ioşia, primul cioban a ajuns cu miei în piaţă, în jurul orelor 11.30. Aceasta a explicat că motivul pentru care, deocamdată, ciobanii nu se înghesuie cu mieii în piaţă, este acela că piaţa de miei a fost deschisă cu trei zile mai repede decât de obicei. „Nimeni nu cumpără miei înainte de Florii”, a spus Claudia Hîrţe. Potrivit acesteia, anul acesta kilogramul de miel viu va costa 15 lei, iar tranşarea unui miel va costa 25 de lei.