Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declanşată în data de 30 mai 2013 privind contaminarea cu salmonella a micilor din carne de pasăre. Sursa: Codrin Prisecaru
"Analizele realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică au arătat că serotipurile de salmonella depistate nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea umană", a precizat Vladimir Mănăstireanu, președintele autorității.
Potrivit acestuia, toată pasta de mici reţinută, respectiv 205 kilograme, aflată pe stoc în depozitele din judeţul Prahova, se va întoarce la producătorul din Neamţ.
"Conform procedurii, toată pasta de mici care a fost reţinută de la comercializare odată cu declanşarea anchetei se va întoarce la producător şi va intra în produsele din carne după ce vor fi tratate termic care să garanteze distrugerea Salmonellei. La temperaturi de peste 60 de grade Celsius toate aceste tipuri de salmonella nepatogene sunt distruse în 15 minute", a subliniat şeful ANSVSA.
Produse din Germania
Acesta a precizat că procesatorul care a produs pasta de mici a folosit materie primă din Germania.
"Procesatorul a înştiinţat exportatorul despre această situaţie tocmai pentru a se lua măsuri astfel încât carnea contaminată cu această specie, repet nepotogenă pentru om şi care nu aduce atingere sănătăţii populaţiei să nu mai ajungă la procesator. Ancheta făcută de Direcţia Veterinară Neamţ la procesator nu a indentificat aspecte de ordin igienic sau de deficienţe tehnologice în procesul de producţie. Din punctul nostru de vedere ancheta este finalizată", a subliniat Mănăstireanu.
Inspectorii veterinari au reţinut, săptămâna trecută, 205 kilograme de carne de mici suspectă de contaminare cu salmonella în depozite din judeţul Prahova, carnea de mici fiind produsă de o unitate de procesare