Calităţile terapeutice ale şofranului erau cunoscute din Antichitate, ceea ce explică utilizarea lui în tratamentul multor boli. De exemplu, dacă este adăugat în mâncare, cât se ia între două degete, are efect tonic asupra aparatului respirator şi inimii. Şofranul este un puternic antitumoral.
Mirodenie şi remediu
De-a lungul timpului, planta a fost utilizată şi pentru combaterea stărilor febrile, reducerea crampelor, în cazurile de ficat mărit, pentru calmarea stărilor de nervozitate. De asemenea, este ideal pentru tratarea insomniei, a ejaculării precoce, a durerilor de cap etc. Sunt în derulare studii care adună dovezi pentru a demonstra că o substanţă activă din şofranul indian, curcumina, poate fi asociată cu tratamentul clasic al cancerului de sân şi de prostată. Studiile au avut ca punct de plecare faptul că Asia este o zonă geografică unde populaţia consumă aproximativ două grame pe zi de şofran şi unde frecvenţa cancerelor este mult mai mică în comparaţie cu cea din Europa, unde această plantă este mai puţin folosită.
Şofranul nu este doar un mirodenie rafinată, cu o uşoară aromă picantă, dulce-amărui, ci este un condiment-medicament foarte scump. Şofranul se recoltează manual, numai pistilul, iar pentru un kilogram de plantă este nevoie de peste 150.000 de flori, pentru a căror cultivare sunt necesari 2.000 de metri pătraţi de teren. Aşa se explică de ce şofranul este atât de scump!
Ştiaţi că…
Valorile terapeutice ale şofranului – Crocus sativus – le găsim menţionate în papirusul egiptean al lui Eber, scris cu 3.000 de ani î.Hr., iar pe pereţii palatelor greceşti se picta în secolul al IV-lea î.Hr. modul de cultivare a şofranului. Originea plantei se pierde undeva în negura timpului. Una dintre legendele din mitologia greacă spune că şofranul ar fi apărut ca urmare a rănirii pe faţă a frumosului muritor Krocos d