În doar trei luni, s-au deschis şase fast-fooduri noi. Patronii firmelor din domeniu au speculat momentul de criză şi impun obiceiuri alimentare noi consumatorilor. Cele mai multe unităţi alimentare de tip fast-food sunt în apropierea şcolilor. ,,De la începutul anului, şase comercianţi din industria de alimentaţie publică de tip fast-food au primit autorizaţii de funcţionare de la primărie”, spune Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al primăriei bistriţene.
Unul dintre acesta este pe Bulevardul Republicii, în apropiere de liceele şi şcolile din zonă, iar un altul s-a deschis în locul unei vechi agenţii imobiliare de pe strada Panait Cerna. „În perioada aceasta, agenţia imobiliară nu mai aducea prea mare profit, aşa că am decis să închiriez spaţiul. Acum se vinde mâncare fast-food. Din câte am înţeles de la doamna Lia, patroana magazinului, vânzările merg destul de bine”, spune proprietarul fostei agenţii imobiliare. La o distanţă mai mică de 100 de metri, în zona Decebal, un patron are deschise nu una, ci două unităţi de fast-food.
,,Afacerea nu merge la fel de bine ca înainte”, asigură o vânzătoare, însă nu are o justificare a deschiderii celor două unităţi apropiate şi în zone foarte frecventate atât de elevi, cât şi de comercianţii din piaţă.
Părinţii sunt îngrijoraţi
,,Copilul meu e tentat de genul ăsta de mâncare şi pentru că chioşcurile sunt foarte aproape de şcoală. Nu ştiu cum au fost autorizate”, mărturiseşte o mamă ce tocmai şi-a luat copilul de la şcoală. Constantin Anton, doctor în medicina internă, atrage atenţia asupra riscurilor la care se expun, în special copiii, când consumă mâncare fast-food.
,,Astfel de alimente au un conţinut nutritiv foarte scăzut, dar sunt pe placul consumatorilor. Alimentele de acest gen nu trebuie consumate excesiv, pentru că predispun consumatorii la afecţiuni digestive. Elev