Introducerea fierului si a acidului folic in faina poate duce la scaderea ratei mortalitatii materne si a afectiunilor congenitale, sustin lideri din domeniul stiintei si ai sanatatii, reuniti la Bucuresti, dar si reprezentanti ai OMS si UNICEF.
Expertii care s-au intalnit in cadrul Consultarii Regionale Europene pentru Fortificarea Fainii recomanda introducerea fierului si acidului folic in timpul procesarii graului, in cadrul unui proces numit fortificarea fainii.
Potrivit lui Arnold Timmer de la UNICEF, aceasta organizatie sprijina fortifierea fainii, deoarece ofera avantaje pentru sanatatea mamelor si copiilor. El a mentionat ca 25% din decesele femeilor insarcinate sunt din cauza hemoragiilor. Copiii sunt si ei beneficiari ai fortificarii fainei, ajutandu-i sa aiba rezultate bune la scoala.
Reprezentantul UNICEF a facut referire la faptul ca Romania are un procent mare de femei cu anemie feripriva, respectiv 42,5%, iar procentul copiilor sub un an cu anemie este de peste 50%. El a subliniat ca intr-o astfel de situatie este recomandata fortificarea fainii. Academicianul prof. Cristian Hera, presedintele Academiei Agricole, a explicat ca dupa procesare graul ramane fara coaja, iar in aceasta se gaseste acidul folic si fierul.
"Cu cat painea este mai alba cu atat este mai lipsita de fier si acid folic. Ideea este de a produce mai multa paine neagra care are un continut mai mare de fier si acid folic. Graul este a doua cultura din Romania dupa porumb, ar trebui cultivata si mai multa secara, care este mai sanatoasa", a mentionat Cristian Hera.
Subiectul fortificarea fainii este unul controversat. Specialistii romani nu sustin acest proces. Astfel, academicianul Constantin Ionescu-Targoviste spune ca daca ar fi fortificata toata faina, jumatate din populatia tarii ar fi afectata de boli cardiovasculare si numai