Pentru a lupta cu oboseala, stresul şi temperaturile scăzute, organismul uman are nevoie de o dietă adecvată temperaturilor scăzute, susţin nutriţioniştii
Specialiştii în nutriţie spun că în sezonul rece funcţiile vitale şi metabolismele încetinesc. În plus, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, iar rinichii şi bila sunt cele mai afectate organe în această perioadă a anului. "Odată cu scăderea temperaturii, organismul are tendinţa de a acumula energie, motiv pentru care riscăm să luăm câteva kilograme în plus", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că iarna oboseala şi stresul îşi pun amprenta asupra noastră, ceea ce face ca dieta să fie una adecvată temperaturilor scăzute. "O alimentaţie potrivită acestei perioade din an trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi", indică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.
Brânzeturile se digeră greu
Deşi în acest sezon organismul are nevoie de grăsimi şi proteine, nutriţioniştii atrag atenţia asupra calităţii acestor nutrienţi. "Grăsimile de bună calitate le găsim în alimente de origine vegetală, dar şi în preparate din peşte.
Surse de grăsimi esenţiale mai sunt uleiurile vegetale, precum cel de in, de rapiţă, sau de floarea soarelui, fructele oleaginoase, precum nucile, alune şi fisticul", precizează dr. Damian.
Nutriţionistul Mencinicopschi susţine că brânzeturile, sursă de proteine de înaltă calitate, nu sunt recomandate în această perioadă a anului, deoarece se digeră greu.
Şi cum în sezonul rece imunitatea scade, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă alimentele şi suplimentele alimentare bogate în seleniu, zinc, fructe de mare şi prune uscate.
Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească