Pentru gorjeni, sarmalele şi răciturile se însoţesc mereu la masă, chiar dacă oaspeţilor veniţi de prin alte colţuri ale ţării li se va părea un pic ciudat. Când afară e prea cald, gospodinele pun în sarmale, pe lângă carne de viţel şi legume din grădină (gogoşari, ardei capia, vinete), mărunţite cât să fie mai uşoare.
Cine vrea aşază lângă ele niţică pâine din făină de grâu, dar merge şi mălaiul. Acesta din urmă este atât de popular prin părţile Gorjului încât înlocuieşte pâinea cea obişnuită. Reţeta, aşa cum o face Cornelia Brâncuşi din Peştişani, nu are cum să dea greş. Se pune la fiert apă cu sare şi cu zahăr, iar în timpul acesta se cerne şi se amestecă făina de mălai cu cea de grâu.
Se toarnă apa clocotită peste făină şi se amestecă foarte bine, obţinându-se o mămăliguţă un pic mai lungă. Se pune într-o tavă dreptunghiulară, se bagă în cuptor, iar când este gata se taie felii. Nu este nici un fel de secret.
DUPĂ DATINĂ
Şi pentru că în satele din Gorj sunt respectate zilele de post, în bucătării se face mâncare după datină. "Tăiem prazul rondele pe care le prăjim în ulei, apoi tăiem tuburi de praz cam la 5-6 centimetri. Le călim într-o tigaie şi le dăm gust cu suc de roşii. Este o mâncare de post care se face foarte repede, la fel ca cea de prune. Se fierb un pic prunele, sau mai degrabă le opărim ca să iasă fumul din ele, apoi le punem la fiert cu apă cât să le acopere.
Se face un sos din făină şi margarină, apoi se amestecă. Sunt persoane care o mănâncă simplă, alţii cu pâine." Puteţi încerca să pregătiţi acasă piftia de peşte (câştigătoarea "Festivalului Răciturilor"), ciulamaua de pui cu ciuperci - aşa cum ştie să le facă Cornelia Brăncuşi - sau răciturile în coţovaică, o inedită reţetă a Mărioarei Jerca din Tismana.
Ciulama de pui cu ciuperci
Este foarte bună şi apreciată de toţ