Procesatorii de alimente de origine non-animala nu sunt interesati de cat de sigure sunt produsele pe care le pun pe piata. Doar jumatate dintre producatorii ieseni au cerut autorizatie de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Conform Ordinului presedintelului Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) numarul 301 din decembrie 2006, de pe 18 ianuarie 2007 toate societatile comerciale care produc sau depoziteaza alimente trebuie sa faca dovada ca produsele sunt conforme. Dintre cele 228 unitati economice din Iasi care produc sau depoziteaza alimente non-animale, doar 102 unitati au depus documentatia necesara pentru obtinerea aprobarilor privind siguranta alimentelor.
Asta in conditiile in care agentii economici ar trebui sa stie ca toata responsabilitatea privind siguranta alimentelor le revine. Cele mai putine cereri de obtinere a autorizatiei au fost depuse de firmele de morarit si de depozitele de seminte. Inspectorii sanitar veterinari sustin ca in urmatoarea perioada vor incepe controalele firmelor, iar cei care nu corespund vor fi inchisi. "Agentii economici aveau obligatia sa citeasca legislatia in domeniu, apoi sa vina sa solicite documentele necesare functionarii. Daca pana acum le prezentam legislatia, le explicam ce au de facut, de acum, dupa aderare vor trebui s-o faca singuri, altfel risca sa primeasca amenzi si sa fie inchisi", a spus Cornelia Stancu Teodorescu, director adjunct la DSVSA Iasi.
Activitati care trebuie autorizate
1. Prelucrarea conservelor de fructe
2. Fabricarea uleiurilor vegetale
3. Fabricarea produselor de morarit, painii si a produselor de panificatie, inclusiv produse de patiserie si cofetarie
4. Fabricarea si rafinarea zaharului
5. Fabricarea de ciocolata, cacao si a produselor zaha