Alimentatie echilibrata Soare torid... Temperaturi peste 30 de grade Celsius... Ce poate fi mai bun pentru a ne racori decat savuroasa inghetata? Cu ciocolata, cu vanilie, cu frisca sau cu fructe, inghetata este desertul cel mai iubit si cel mai potrivit in zilele calduroase de vara.
Ingrasa... "O inghetata clasica facuta din ingrediente naturale este un produs foarte bun, insa trebuie consumata cu moderatie. Spun acest lucru, pentru ca inghetata este un aliment hranitor, cu un continut ridicat de proteine si grasimi, cu densitate calorica foarte mare uneori", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. 100 de grame de inghetata contin 173 de kilocalorii, aproximativ 60% apa, 3-4 grame de proteine, 6-7 grame de lipide, dintre care 3-4 grame sunt grasimi saturate, periculoase pentru sanatate. O dovada ca inghetata ingrasa vine si din continutul ridicat de zahar - aproximativ 20-25 de grame la 100 de grame de produs.
... dar inlatura stresul Alimentele influenteaza foarte mult modul de functionare a creierului, inghetata incadrandu-se in categoria alimentelor care stimuleaza activitatea cerebrala. Studiile au aratat ca acest desert inlatura stresul, ne face fericiti, actionand asupra centrilor placerii din creier. Ciocolata sau cacaoa stimuleaza producerea in creier a substantelor de tipul serotoninei si dopaminei. Aceste substante se numesc neurotransmitatori si au efect euforizant, fiind asociate cu starea de buna dispozitie, cu starea de bine. Cand creierul produce serotonina, tensiunea este usurata. Atunci cand produce dopamina este stimulata capacitatea de actiune. Nivelul scazut al acestor neurotransmitatori este una dintre cauzele depresiei, anxietatii si insomniei. Serotonina este produsa de un aminoacid - triptofanul - continut de lapte si frisca, ingredientele principale ale inghetate