CAIET DE RETETE Se numeste Maria Comanelea. O gospodina din Prejmer, pasionata de bucatarit pana intr-atat incat nu lasa toamna sa treaca pana nu-si umple camarile. Cu salate, cu muraturi, cu dulceturi. Nu e de mirare ca juriul concursului "Din camara gospodinei" a hotarat sa-i dea anul acesta Marele Premiu. Ai fi zis, dupa ce ecoul festivitatii de premiere s-a stins, ca Maria Comanelea si-a luat un ragaz, sa se bucure de succes. Ei bine, in seara aceea, cand am vizitat-o la Pensiunea Diana, tanti Maria lucra. "Hobeluia varza". Adica dadea varza pe o razatoare cu doua lame late prinse pe o bucata de lemn - numita "hobel".
"Varza hobeluita e tare gustoasa si simplu de preparat. Dupa ce se rade, i se pune sare, se lasa putin, apoi se pune la borcan, cu sare si se preseaza. Se lasa de pe o zi pe alta intr-un vas mai mare, sa-si lase zeama. Apoi se trece in borcane mai mici. Dupa ce s-a asezat, se mai pune deasupra hrean si marar, se acopera si se pun borcanele pe raft".
Retetele, toate, le stie pe de rost. Asa ca, in vreme ce mana lucreaza, ne da, rand pe rand, toare retetele ei de succes. Salata de gogosari cu ananas Ai nevoie de 30 de gogosari potriviti, rosii si frumosi, un compot de ananas de 400 g (de la care se folosesc doar fructele), 400 g pasta de tomate, 400 g zahar, 400 ml otet, 400 ml ulei. Se pune la fiert pasta de tomate cu uleiul, otetul si zaharul. Cand incepe sa fiarba, se adauga gogosarii taiati fideluta. Se lasa 20 de minute la fiert, dupa care se pun fructele din compot, taiate marunt. Se asaza in borcane, se leaga si se sterilizeaza 20-25 de minute. Bulion de rubarba Se aleg tijele frumoase de rubarba, se curata de primul strat de cojita, se taie in bucati de 2 cm lungime si se pun la fiert in foarte putina apa, pentru ca lasa multa zeama. Cand este tija foarte bine fiarta, se lasa putin sa se raceasca si se pune putin salicilat, conserv