Cafeaua conţine mai mulţi antioxidanţi decât fructele și legumele, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că și cafeaua este o sursă foarte importantă de antioxidanți. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat cantitatea de antioxidanți din cafea, precum şi din peste 100 de alimente, fructe şi legume. Astfel, s-a putut constata că din cafea se iau zilnic cei mai mulţi antioxidanţi: 1.299 miligrame. Pe următorul loc se află ceaiul, cu 294 miligrame de antioxidanţi, iar pe locul trei, cu doar 76 miligrame, bananele.
Cu toate acestea, specialiştii atenţionează că fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţie.
De-a lungul timpului, s-a demonstrat că antioxidanții protejează împotriva bolilor de inimă și cancerului. „În cafeaua solubilă găsim o cantitate mare de antioxidanţi, care au puterea de a proteja celulele organismului de distrugerea oxidativă zilnică”, explică Elena Dobrescu, specialist în nutriţie Nestlé România.
Românii consumă puțină cofeină
Anual, un român consumă 2,3 kilograme de cafea, arată statisticile. Cantitatea este mică în comparație cu cea consumată de locuitorii din țările europene, care se ridică anual la 3,5 kilograme.