Autorităţile europene pentru siguranţa alimentară cer noi reglementări privind nivelurile a două dintre cele mai folosite pesticide în agricultura tradiţională, pe fondul cercetărilor care arată că acestea afectează serios dezvoltarea sistemului nervos uman.
Acetamiprid şi imidacloprid, acestea sunt cele două insecticide neonicotinoide utilizate extrem de frecvent în agricultura tradiţională, care pot afecta grav dezvoltarea sistemului nervos uman, avertizează Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (European Food Safety Agency - EFSA). Experţii EFSA propun, la solicitarea Comisiei Europene, reducerea nivelurilor admise în Uniunea Europeană. Cele două pesticide fac parte şi din lista celor care compromit viitorul populaţiilor de albine.
Aceste modificări privind regulamentele de utilizare a pesticidelor vin ca răspuns la studiile recente care au demonstrat că acetamipridul şi imidaclopridul pot interfera cu dezvoltarea neuronilor şi structurilor cerebrale asociate unor funcţii esenţiale, precum învăţarea şi memorarea.
„Nivelurile maxime admise astăzi nu oferă o protecţie suficientă împotriva neurotoxicităţii şi, de aceea, ar trebui mult reduse“, se arată în comunicatul de presă EFSA. În cazul acetamipridului, autorităţile europene propun o reducere cu 75% a nivelului maxim admis la care suntem expuşi. În cazul imidaclopridului, este vorba desper o reducere cu 25%.
Cele două pesticide se regăsesc, în limitele admise, într-o varietate de produse alimentare de pe piaţa românească. Potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor realizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru 2012, imidaclopridul se găseşte în: vinete, banane, broccoli, conopidă, măsline, portocale, mazăre, ardei gras, struguri de masă, spanac, salată verde, fasole păstăi, mere, pere, gutui, morcovi, ridichi, roşi