În rafturi sunt margarine despre care nici măcar experţii nu sunt siguri ce efecte au asupra consumatorilor. Nu întâmplător în Germania, Foodwatch, organizaţie pentru drepturile consumatorului, atrăgea atenţia recent asupra sterolilor de origine vegetală care se găsesc în margarina Becel pro activ şi despre faptul că nici măcar specialiştii nu sunt convinşi de efectele acestora. Astfel, în timp ce reclama la această margarină o recomandă tocmai pentru că ne protejează inima de multe afecţiuni, experţii abia că sunt mai siguri că, de fapt, ar contribui la mărirea nivelului de colesterol şi a riscului bolilor cardiovasculare.
În prezent ni se servesc două tipuri de margarine: hidrogenate şi interesterificate.
Despre margarinele hidrogenată ştim precis că generează acizi graşi trans, dovediţi ca fiind periculoşi pentru sănătate. S-au făcut studii, s-au adus dovezi, astfel încât, în prezent, aceste margarine se găsesc pitite în unele produse de patiserie, sortimente de biscuiţi, ciocolată, maioneză, pâine etc. În paralel cu margarinele hidrogenate, ascunse în diverse aluaturi, pe piaţă a apărut un nou tip de margarine, care sunt grăsimi obţinute prin interesterificare. Din această categorie fac parte şi margarinele Becel, insistent promovate.
Extrem de nocivă
Pe etichetele acestor margarine este specificat: "grăsimi interesterificate". Potrivit specialiştilor, aceasta înseamnă stricarea ordinii naturale a acizilor graşi din compoziţia grăsimilor naturale. În acest mod, rezultă o grăsime care nu are echivalent în natură, pe care organismul omului nu o poate procesa, pentru că pur şi simplu nu o recunoaşte. Dacă despre margarinele hidrogenate s-a probat ştiinţific că sunt "dăunătoare" sănătăţii, despre margarinele interesterificate, specialiştii spun că pot fi potenţial periculoase, tocmai pentru că ele există de prea puţin tim