In Franta se practica safari gourmet, un fel de expeditie culinara pentru amatorii de mancare high-end, Hong Kong este promovat ca un paradis al amatorilor de haute-cuisine, iar festivalurile dedicate artei culinare atrag mii de turisti din Australia pana
Turismul gourmet s-a transformat in ultima perioada in modalitatea preferata de vacanta a celor satui de practicile traditionale, care nu mai gasesc neaparat satisfactie in obiectivele clasice, precum Turnul Eiffel din Paris sau Sagrada Familia din Barcelona.
In plus, dincolo de faptul ca ai ocazia sa incerci unele dintre cele mai neobisnuite creatii ale bucatarilor faimosi, descoperi locuri in care altfel nu ai ajunge. Pentru ca cele mai bune restaurante ale lumii se afla in zone misterioase, ascunse printre castele si dealuri. Una dintre cele cunoscute destinatii de turism gourmet este restaurantul El Bulli din Roses, Spania.
Restaurantul, deschis inca din anii'60, a inceput sa fie in atentia media odata cu aparitia lui Ferran Adria, considerat un fel de om de stiinta al bucatariei, unul dintre practicantii gastronomiei moleculare (aplicarea principiilor fizicii si chimiei in prepararea mancarii). Votat doi ani la rand de catre revista Restaurant drept cel mai bun restaurant din lume si creditat cu trei stele Michelin, El Bulli este un fel de comoara ascunsa a Spaniei.
Insa pentru a ajunge la creatiile catalanului nu este la fel simplu cum pare. Parasesti la un moment dat bulevardul principal din Roses pentru a te aventura pe un drum despre care de la inceput ti se spune, printr-un panou, ca nu indeplineste conditiile de securitate. Fara sa te panichezi, te gandesti ca nu poate fi chiar atat de rau si accelerezi, stimulat de asfaltul impecabil.
Insa odata ce te-ai intalnit cu prima masina realizezi semnificatia panoului. Pentru ca drumul care serpuieste pe coasta muntelui