Andrei Iusut detine doua restaurante in centrul istoric al Capitalei, Divan, inaugurat in urma cu 3 ani, si Meze, deschis luna aceasta. Tanarul de 31 de ani care a intrat in piata muncii direct prin propriile afaceri a impartasit Wall-Street.ro din experienta sa in domeniul localurilor, un segment care a explodat in ultimii ani.
Tanarul antreprenor a facut primii pasi in business imediat ce si-a incheiat studiile, preferand sa mearga pe cont propriu in defavoarea unui job intr-o multinationala. Absolvent de ASE, Iusut a fost acceptat la PwC, insa a preferat antreprenoriatul. A inceput printr-un business in comert in 2004, apoi in 2006 a deschis o agentie de turism AA Travel, pe care o detine si in prezent, in 2009 a deschis restaurantul cu specific turcesc Divan, iar in 2012 restaurantul grecesc Meze.
“In decursul anilor am acumulat experienta, iar acum probabil sunt putin mai obosit decat atunci cand am intrat in business.. Antreprenoriatul este obositor si dificil. Dupa ce am facut HoReCa cred ca as putea sa fac orice”, spune Iusut. Domeniul restaurantelor nu este deloc usor, fiind un segment cu marje mici, in care orice detaliu conteaza, cu o competitie mare si cu nivel de costuri ridicat.
In ceea ce priveste Divan, unul dintre cele mai de succes restaurante din centru, cu o medie de 7.000 de client lunar, unitatea nu este inca pe profit, insa anul viitor, Iusut se asteapta sa isi amortizeze investitia. Costurile lunare fixe sunt de circa 20.000 euro pe luna, incluzand aici o chirie de circa 8.000 euro pe luna.
Chiriile din centrul vechi au ajuns in multe cazuri nesustenabile, insa Iusut mentioneaza ca proprietarii au inceput in ultima perioda sa fie mai flexibili. “Trebuie sa realizeze ca ei sunt partenerii nostri. Continua sa aiba aceeasi atitudine si privesc centrul istoric ca pe un El Dorado, dar adevarul este ca nu tot ce zboara s